Na bolest zad pomocí radiofrekvence

719 | 3 min

V případě bolesti dolní části zad způsobené drážděním nervového kořene mohou účinnou úlevu přinést miniinvaizivní výkony s využitím radiofrekvenční modulace nervového kořene. S pomocí různých typů katetrů je následně cíleně podáno léčivo k místu bolesti.

Indikací pro léčbu pulzní radiofrekvencí je chronická bolest zad, zejména bederní páteře, jejímž častým zdrojem je kořenový (radikulární ) syndrom. Bolest, označovaná jako kořenová neboli radikulární, je souborem příznaků, pro které jsou charakteristické příznaky jako jednostranná ostrá, tupá, či pulzující bolest zad šířící se do jedné nebo i více spádových oblastí nervových kořenů na dolní končetině, ztráta až vymizení citlivosti nebo svalové síly končetiny, v prstech, mravenčení, brnění.
Miniinvazivní výkony využívající radiofrekvenční modulaci nervového kořene se provádějí ambulantně, pod přesnou a bezpečnou kontrolou RTG C-ramene, v lokální anestezii a v době trvání okolo 30 minut.

bolest zad
Vodicí jehla a katetr se zavádí přes přirozený otvor v kosti křížové

Navigací RTG přístroje s C-mobilním ramenem se pacientovi zavede speciální vodicí jehla přes přirozený otvor v křížové kosti (hiatus sacralis), otvor, z něhož vychází nervový kořen (intervertebrální foramen), nebo mezi články do epidurálního prostoru.

nervový kořen
K místu postižení se katetrem podává léčivo

Přes jehlu se následně zavádí měkký navigovatelný katetr s pohyblivou špičkou. Katetr se dokáže velmi cíleně dostat k místu předpokládaného postižení, například k zanícenému míšnímu nervu. Využívá se k podávání léčiv, rozrušování lehčích srůstů a pro diagnostiku míšního kanálu.

Pro výkon jednorázové neuromodulační léčby nervové tkáně pulzní radiofrekvencí u pacientů s chronickou kořenovou (radikulární) bolestí zad se provádí s pomocí navigovatelného radiofrekvenčního katetru. Do epidurálního prostoru se katetr zavádí přes hiatus sacralis, přirozený anatomický otvor v oblasti křížové kosti. Výkon probíhá pod permanentní rentgenologickou kontrolou. Katetr umožňuje zároveň prostřednictvím infuzního systému aplikaci léčiva k místu bolesti.

Navigovatelný katetr
Navigovatelný katetr se zavádí do požadované anatomické lokalizace

Metoda pulzní RF léčby spočívá v aplikaci mírného tepla (cca 42 °C) a přerušovaného elektrického proudu k místu zdroje bolesti – tzv. dorsal root ganglion, resp. místu vstupu či výstupu kořenového nervu. Působením tepla a elektromagnetického pole dojde k znecitlivění drážděného nervu a k přerušení bolesti či ovlivnění vnímání její intenzity.

Bolest zad - nervový kořen
Postižený nervový kořen se moduluje pomocí pulzního elektrického proudu

Animační video o průběhu výkonu radiofrekvenční modulace s podáním léčiva do epidurálního prostoru zhlédněte na našem kanálu Youtube:

Informujte se o možnosti léčby ještě dnes, využijte bezplatnou službu E-konzultace!